Recepty

Zimní jablečný koláč

Jablka, ořechy, skořice, kokos, jsou symbolem zimy. Vyzkoušejte tento rychlý, zdravý koláč, kterým provoníte celý byt. Díky sladkosti jablek neobsahuje koláč žádné jiné sladilo. Jablka jsou navíc bohatým zdrojem vitamínu C, který oceníme v tomto sychravém období, kdy potřebujeme posilovat imunitu. Obsahují také vitamín A, E a vlákninu. Z minerálů pak draslík, železo a hořčík.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 30 – 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience (dortová forma 24 cm)

Na těsto

  • 150 g špaldové mouky
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička sušené vanilky
  • citronovou kůru
  • špetka soli

Na náplň

  • 5 velkých jablek
  • 3 lžičky skořice
  • Badián

Na ozdobu

  • plátky mandlí
  • kokos

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku, sůl, vanilku, citronovou kůru a změklé máslo. Vytvořte strouhankovou strukturu. Přidejte lžíci vody, vejce a prohněťte kompaktní těsto, které nechte 30 minut odpočívat v lednici.
  2. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Dejte je do kastrolku, přidejte skořici, podlijte lehce vodou a poduste do změknutí. Poté odstavte.
  3. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 3 mm tlustý plát, které přeneste do formy na koláč. Lehce jej vytlačte do okrajů, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 15 minut.
  4. Na předpečený korpus vlijte připravenou směs a pečte zhruba dalších 20 minut.
  5. Koláč ozdobte plátky mandlí a posypte kokosem. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip:

  • Do jablečné směsi můžete podle libosti přidat rozinky, citronovou šťávu či různé druhy ořechů. Koláč pak dostane ještě zajímavější chuť.

Dobrou chuť ????
Kristýna Rybovičová