Recepty

Zdravý zimní salát na doma i do práce

V dnešní hektické a uspěchané době je důležité si umět připravit zdraví prospěšná a plnohodnotná jídla, s jejichž přípravou nestrávíme celý den v kuchyni. Velmi oblíbené se stává chystání pokrmů do práce a k aktivitám mimo domov do krabiček. Máme tak svůj jídelníček neustále pod kontrolou. Naše Kristýnka vám proto přináší tip, jak si udělat takovou „krabičku“ nejen originální, ale hlavně chutnou.

DÝŇOVÝ SALÁT S KADEŘÁVKEM

Kadeřávek neboli také kapusta kadeřavá je tradiční českou potravinou. Kadeřávek odolává mrazivým zimním teplotám, proto si jej můžete dopřát i teď v únoru. Obsahuje vitamíny A, B, C, z minerálů také zajímavé množství železa, vápníku a draslíku. Je zdrojem vlákniny, která pozitivně ovlivňuje trávení. Využití v kuchyni je rozmanité. Vyzkoušejte tento teplý salát, který je výborný jak do práce na oběd, tak také doma na večeři.

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 500 g kadeřávku
  • 1 dýně Hokkaido
  • 1 červená cibule
  • 400 g sýru feta
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 mrkve
  • sůl, pepř

Na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • sůl, pepř

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  2. Dýni omyjte, oloupejte, odstraňte dužinu a nakrájejte na cca 1 cm tlusté plátky.
  3. Přendejte ji na plech, přidejte přepuštěné máslo, sůl, pepř a pečte cca 20 – 30 minut do zlatova.
  4. Omyjte kadeřávek, cibuli a mrkev.
  5. Kadeřávek natrhejte, cibuli a mrkve nakrájejte na tenké plátky, sýr na větší kostky.
  6. Připravte si zálivku. Do misky dejte oleje, šťávu z citronu, med, ocet, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
  7. Do větší mísy dejte kadeřávek, cibuli, mrkev, sýr a vše promíchejte se zálivkou.
  8. Takto připravený salát dejte na talíř a podávejte s teplou opečenou dýní.

Náš tip: Salát ozdobte opečenými dýňovými semínky.