Recepty

Vyzrajte na sychravé počasí pořádnou polévkou

V našem minulém příspěvku jsme se dozvěděli zajímavé informace o pozitivním vlivu mikroorganismů na naše trávení a jak jeho funkci můžeme pomocí potravin podpořit. Naše báječná Kristýnka si proto připravila recept právě s využitím jedné z potravin bohaté na probiotika – s tempehem.

HRACHOVÁ POLÉVKA S TEMPEHEM

Venku stále panuje studené a sychravé počasí. To je však ten správný čas připravit si vydatnou a hustou polévku, která zasytí a prohřeje celé tělo.

Žlutý hrách je luštěnina, která by neměla chybět v našem jídelníčku. Obsahuje rostlinné bílkoviny, které by měli pravidelně zařazovat do stravy vegani a vegetariáni. Je v něm zajímavé množství vitamínu B, C, A, K. Z minerálů v něm najdete především fosfor a draslík. Hrách má různorodé využití. Můžete ho použít jak do salátů, polévek, tak z něj připravit výbornou hrachovou kaši.

Tempeh je rostlinný produkt, který se vyrábí ze sojových bobů a prochází fermentací. Je také skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny. Dále také vitamínu B a probiotik, která podporují zdraví trávicího ústrojí. Z minerálních látek pak obsahuje hořčík a železo. Díky fermentaci má neobvyklou, lehce oříškovou chuť.

Porce: 8
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové

Ingredience

  • 500 g žlutého hrachu
  • 1 pórek
  • 3 větší žluté cibule
  • 3 větší mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 2 l zeleninového vývaru (vody)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 400 g uzeného tempehu
  • 2 lžičky majoránky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Hrách přes noc namočte do studené vody.
  2. Pórek, cibuli, česnek a mrkev očistěte a omyjte.
  3. Pórek nakrájejte na kolečka, cibuli a česnek na plátky, mrkev na menší kostky.
  4. Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej.
  5. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli a pórek. Jakmile začne zlátnout, část odeberte na pozdější použití na ozdobu. Poté přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  6. Hrách propláchněte studenou vodou.
  7. Do hrnce dejte hrách, mrkev, majoránku, sůl a pepř. Společně vše promíchejte, podlijte vývarem a nechte na mírném plameni vařit zhruba 35 – 40 minut, dokud není hrách měkký.
  8. Tempeh nakrájejte na plátky o opečte ho na pánvi.
  9. Polévku ozdobte opečenou cibulkou a tempehem.

Náš tip: Polévku podávejte s opečenými kostkami kváskového chleba.