V našem minulém příspěvku jsme se dozvěděli zajímavé informace o pozitivním vlivu mikroorganismů na naše trávení a jak jeho funkci můžeme pomocí potravin podpořit. Naše báječná Kristýnka si proto připravila recept právě s využitím jedné z potravin bohaté na probiotika – s tempehem.
HRACHOVÁ POLÉVKA S TEMPEHEM
Venku stále panuje studené a sychravé počasí. To je však ten správný čas připravit si vydatnou a hustou polévku, která zasytí a prohřeje celé tělo.
Žlutý hrách je luštěnina, která by neměla chybět v našem jídelníčku. Obsahuje rostlinné bílkoviny, které by měli pravidelně zařazovat do stravy vegani a vegetariáni. Je v něm zajímavé množství vitamínu B, C, A, K. Z minerálů v něm najdete především fosfor a draslík. Hrách má různorodé využití. Můžete ho použít jak do salátů, polévek, tak z něj připravit výbornou hrachovou kaši.
Tempeh je rostlinný produkt, který se vyrábí ze sojových bobů a prochází fermentací. Je také skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny. Dále také vitamínu B a probiotik, která podporují zdraví trávicího ústrojí. Z minerálních látek pak obsahuje hořčík a železo. Díky fermentaci má neobvyklou, lehce oříškovou chuť.
Porce: 8
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové
Ingredience
- 500 g žlutého hrachu
- 1 pórek
- 3 větší žluté cibule
- 3 větší mrkve
- 3 stroužky česneku
- 2 l zeleninového vývaru (vody)
- 3 lžíce řepkového oleje
- 400 g uzeného tempehu
- 2 lžičky majoránky
- sůl, pepř
Postup
- Hrách přes noc namočte do studené vody.
- Pórek, cibuli, česnek a mrkev očistěte a omyjte.
- Pórek nakrájejte na kolečka, cibuli a česnek na plátky, mrkev na menší kostky.
- Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej.
- Zpěňte na něm nakrájenou cibuli a pórek. Jakmile začne zlátnout, část odeberte na pozdější použití na ozdobu. Poté přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Hrách propláchněte studenou vodou.
- Do hrnce dejte hrách, mrkev, majoránku, sůl a pepř. Společně vše promíchejte, podlijte vývarem a nechte na mírném plameni vařit zhruba 35 – 40 minut, dokud není hrách měkký.
- Tempeh nakrájejte na plátky o opečte ho na pánvi.
- Polévku ozdobte opečenou cibulkou a tempehem.
Náš tip: Polévku podávejte s opečenými kostkami kváskového chleba.