S příchodem teplých měsíců se začíná příroda probouzet po zimním spánku. Slunce, teplý vzduch, vše kolem kvete, zelení se. I my máme najednou více energie. Zpestřete proto i svůj jídelníček. Zařazujte více sezónní, zeleniny. Vrhněte se na saláty z polníčku či špenátu. Výborná je i tvarohová pomazánka z ředkviček. Nezapomínejte ani na bylinky, které si můžete vypěstovat sami doma za oknem. Medvědí česnek nebo řeřicha pokrmy příjemně doladí.
CHŘESTOVÝ KRÉM S PARMAZÁNOVÝM CHIPSEM
Chřest je u nás čím dál více populární plodina. Na začátku jeho sklizně, někdy v polovině dubna, plní jídelní lístky restaurací, pořádají se chřestové hody i chřestové festivaly. Chřest je obohacen o vyšší množství vitamínu C, E a kyselinu listovou. Podporuje také činnost ledvin.
Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 500 g zeleného chřestu
- 4 větší brambory
- 1 větší žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,2 l zeleninového vývaru / vody
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 50 g parmezánu
- svazek jarní cibulky
- sůl, pepř
- petržel
Postup
- Chřest omyjte a odkrojte tuhé konce. Brambory, cibuli a česnek oloupejte.
- Brambory nakrájejte na kostky, žlutou cibuli a česnek na plátky.
- V hrnci rozehřejte lžíci přepuštěného másla.
- Zpěňte na něm nakrájenou žlutou cibuli. Jakmile začne zlátnout přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Poté přidejte chřest, brambory, petržel, sůl, pepř. Společně vše chvíli opékejte. Poté podlijte vývarem (nebo vodou) a nechte na mírném ohni vařit zhruba 20 minut.
- Mezitím si připravte parmazánové chipsy. Parmezán nastrouhejte na jemném struhadle.
- Rozehřejte pánev. Na sucho opékejte malé hromádky parmezánu z obou stran dozlatova.
- Jakmile chřest a brambory změknou, rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladka a odstavte.
- Polévku dochuťte solí, pepřem. Podávejte ozdobenou na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a parmazánovým chipsem.
Náš tip: Aby měl krém jemnější chuť, ozdobte jej na talíři lžící zakysané smetany.