V našem minulém článku jsme vás seznámili se sladidly a tak se dnes můžeme vrhnout na zdravé pečení. Sladké šneky z jemného jogurtové těsta zvládne doma jednoduše připravit každý. Při nákupu vybírejte marmelády s vysokým ovocným podílem a s co nejmenším množstvím přidaného cukru. Podle chuti a oblíbenosti můžete obměňovat různé druhy marmelád.
Porce: 6
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 50 g kokosové mouky
- 120 g bílého jogurtu
- 80 g másla
- 1 vejce
- ½ lžičky sušené vanilky
- 1 lžíce medu
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 2 lžíce domácí jahodové marmelády
- špetka soli
Postup
- Do hlubší mísy prosejte mouky a prášek do pečiva.
- Poté přidejte změklé máslo, jogurt, vanilku, med a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto, které nechte minimálně 30 minut odpočívat v lednici.
- Menší plech, či dortovou formu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Těsto rozválejte na tenký obdélníkový plát. Nožem plát rozdělte na 3 dlouhé kousky.
- Jednotlivé kousky potřete marmeládou. Těsto srolujte a rozpulte. Dejte jej na plech, kde jednotlivé šneky lehce přimáčkněte.
- Šneky pečte cca 20 minut dozlatova.
- Nechte vychladnout a podávejte.
Náš tip: Ještě horké šneky přelijte rozpuštěnou bílou čokoládou.