Recepty

Růžičková kapusta – zelená, hravá, plná vitamínů

Na jaře se celá příroda probouzí ze zimního spánku. Je třeba povzbudit i náš organismus a doplnit potřebné vitamíny a minerály. Zaměřit bychom se měli mimo jiné na kyselinu listovou. Je důležité ji doplňovat především v období těhotenství, kdy podporuje vývin plodu. Najdeme ji ve špenátu, brokolici, růžičkové kapustě a různých druzích salátů.

ZAPEČENÁ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

S příchodem prvních jarních dnů se začínají objevovat první bylinky, květiny, i medvědí česnek. Udělejte si procházku a zajděte si pro něj do lesa. Je to jedna z prvních jarních bylin, která má zajímavý obsah vitamínu C, železa či antibakteriální alicin. Navíc je nyní jeho sezóna!

Růžičková kapusta má výbornou chuť a odolává i mrazivým teplotám. Obsahuje především vitamíny C a K. Je také bohatým zdrojem kyseliny listové.

Porce: 4
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Bezlepkové.

Ingredience

  • 600 g kuřecích prsou
  • 500 g brambor
  • 300 g růžičkové kapusty
  • 500 ml smetany (12 %)
  • 100 g parmezánu
  • 2 žluté cibule
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • hrst medvědího česneku
  • sůl, pepř

Postup

  1. Očistěte, omyjte maso a všechnu zeleninu. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Růžičkovou kapustu rozkrojte napůl. Parmezán nastrouhejte na jemném struhadle.
  3. Brambory vařte ve slupce v osolené vodě do změknutí. Poté je oloupejte a nakrájejte na kolečka.
  4. Ve větší pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a orestujte kuřecí maso.
  5. Maso vyjměte a na stejné pánvi osmažte růžičkovou kapustu.
  6. Do zapékací mísy dejte nejprve brambory, poté maso, cibuli, medvědí česnek, růžičkovou kapustu. Vše zalijte smetanou a posypejte parmezánem.
  7. Pečte cca 30 minut.
  8. Jakmile je pokrm dozlatova, vyndejte jej z trouby a podávejte.

Náš tip:  Místo medvědího česneku použijte klasický česnek.