Na jaře se celá příroda probouzí ze zimního spánku. Je třeba povzbudit i náš organismus a doplnit potřebné vitamíny a minerály. Zaměřit bychom se měli mimo jiné na kyselinu listovou. Je důležité ji doplňovat především v období těhotenství, kdy podporuje vývin plodu. Najdeme ji ve špenátu, brokolici, růžičkové kapustě a různých druzích salátů.
ZAPEČENÁ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
S příchodem prvních jarních dnů se začínají objevovat první bylinky, květiny, i medvědí česnek. Udělejte si procházku a zajděte si pro něj do lesa. Je to jedna z prvních jarních bylin, která má zajímavý obsah vitamínu C, železa či antibakteriální alicin. Navíc je nyní jeho sezóna!
Růžičková kapusta má výbornou chuť a odolává i mrazivým teplotám. Obsahuje především vitamíny C a K. Je také bohatým zdrojem kyseliny listové.
Porce: 4
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Bezlepkové.
Ingredience
- 600 g kuřecích prsou
- 500 g brambor
- 300 g růžičkové kapusty
- 500 ml smetany (12 %)
- 100 g parmezánu
- 2 žluté cibule
- 3 lžíce přepuštěného másla
- hrst medvědího česneku
- sůl, pepř
Postup
- Očistěte, omyjte maso a všechnu zeleninu. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Růžičkovou kapustu rozkrojte napůl. Parmezán nastrouhejte na jemném struhadle.
- Brambory vařte ve slupce v osolené vodě do změknutí. Poté je oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Ve větší pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a orestujte kuřecí maso.
- Maso vyjměte a na stejné pánvi osmažte růžičkovou kapustu.
- Do zapékací mísy dejte nejprve brambory, poté maso, cibuli, medvědí česnek, růžičkovou kapustu. Vše zalijte smetanou a posypejte parmezánem.
- Pečte cca 30 minut.
- Jakmile je pokrm dozlatova, vyndejte jej z trouby a podávejte.
Náš tip: Místo medvědího česneku použijte klasický česnek.