Polévka je grunt, to už říkávaly naše babičky. Proto je dobré je pravidelně zařazovat do jídelníčku. Příjemně zasytí, zahřejí, jsou zdrojem tekutin. Nevynechávejte je ani v létě. Připravujte čerstvé zeleninové, luštěninové polévky i vývary. Polévky zahušťujte vařenými bramborami, Hraškou či vejcem. A že už Vám došla inspirace? Přinášíme tip, který určitě stojí za vyzkoušení.
ZELENINOVÁ POLÉVKA
Využívejte lokální sezónní potraviny. Zeleninu podle libosti obměňujte. V tomto receptu použijeme květák, který je u nás často využívanou brukvovitou zeleninou. Květák je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínu C a draslíku. Neváhejte zařadit také zeleninu mraženou.
Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 200 g čerstvého květáku
- 4 větší brambory
- 2 větší mrkve
- 150 g kukuřice
- 150 g hrášku
- 1 větší žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 l zeleninového vývaru / vody
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 2 vejce
- 2 lžíce Hrašky (na zahuštění)
- sůl, pepř
- majoránka, kmín
Postup
- Květák omyjte a rozdělte na menší růžičky.
- Brambory, mrkev oloupejte a omyjte.
- Brambory, mrkev, žlutou cibuli a česnek nakrájejte na kostky.
- V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo.
- Zpěňte na něm nakrájenou žlutou cibuli. Jakmile cibule začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Poté přidejte květák, brambory, mrkev, kukuřici, hrášek, sůl, pepř, majoránku a kmín. Společně vše chvíli opékejte. Poté podlijte vývarem (vodou) a nechte na mírném plamenu vařit zhruba 20 minut.
- Jakmile je zelenina měkká vmíchejte do ní rozšlehané vejce, Hrašku a vše vařte dalších cca 10 minut.
- Polévku dochuťte solí, pepř a podávejte.
Náš tip: Vyzkoušejte různé druhy sezónní zeleniny.