Recepty

Polévka je grunt

Polévka je grunt, to už říkávaly naše babičky. Proto je dobré je pravidelně zařazovat do jídelníčku. Příjemně zasytí, zahřejí, jsou zdrojem tekutin. Nevynechávejte je ani v létě. Připravujte čerstvé zeleninové, luštěninové polévky i vývary. Polévky zahušťujte vařenými bramborami, Hraškou či vejcem. A že už Vám došla inspirace? Přinášíme tip, který určitě stojí za vyzkoušení.

ZELENINOVÁ POLÉVKA

Využívejte lokální sezónní potraviny. Zeleninu podle libosti obměňujte. V tomto receptu použijeme květák, který je u nás často využívanou brukvovitou zeleninou. Květák je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínu C a draslíku. Neváhejte zařadit také zeleninu mraženou.

Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 200 g čerstvého květáku
  • 4 větší brambory
  • 2 větší mrkve
  • 150 g kukuřice
  • 150 g hrášku
  • 1 větší žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 l zeleninového vývaru / vody
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce Hrašky (na zahuštění)
  • sůl, pepř
  • majoránka, kmín

Postup

  1. Květák omyjte a rozdělte na menší růžičky.
  2. Brambory, mrkev oloupejte a omyjte.
  3. Brambory, mrkev, žlutou cibuli a česnek nakrájejte na kostky.
  4. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo.
  5. Zpěňte na něm nakrájenou žlutou cibuli. Jakmile cibule začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  6. Poté přidejte květák, brambory, mrkev, kukuřici, hrášek, sůl, pepř, majoránku a kmín. Společně vše chvíli opékejte. Poté podlijte vývarem (vodou) a nechte na mírném plamenu vařit zhruba 20 minut.
  7. Jakmile je zelenina měkká vmíchejte do ní rozšlehané vejce, Hrašku a vše vařte dalších cca 10 minut.
  8. Polévku dochuťte solí, pepř a podávejte.

Náš tip: Vyzkoušejte různé druhy sezónní zeleniny.