Recepty

Pokrmy ze sklenice, které jsou vždy po ruce

Jak ušetřit čas, netrávit každý den v kuchyni a jak mít svůj jídelníček neustále po kontrolou? Zkuste si připravovat pokrmy do sklenic, a to i na několik dní dopředu. Vrstvené saláty ve sklenicích můžete uchovávat v lednici a jsou ihned připraveny ke spotřebě. Navíc je to skvělá svačina do práce nebo na výlet.

VRSTVENÝ SALÁT S BULGUREM

Na salátech je nejlepší jejich lehkost, variabilita a přizpůsobivost sezónnosti. Na začátku jara začíná být k dispozici stále více bylinek, kterými můžete jídla dochucovat. Se saláty si hrajte, experimentujte, ať na jaře hrají všemi barvami. Bulgur je celozrnná nalámaná pšenice, která je velmi rychle hotová a chutná jak v salátech, tak také jako příloha. Rostlinným zdrojem bílkovin jsou v receptu luštěniny. Dostatek vlákniny pak zajistí spousta zeleniny.

Porce: 2
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany

Ingredience

  • ½ hrnku bulguru
  • 30 g nakládaných sušených rajčat
  • 100 g sterilovaných luštěnin (cizrna, fazole, fazole Edamame)
  • 2 šalotky
  • 2 větší mrkve
  • 100 g cherry rajčat
  • 50 g ředkviček
  • 70 g brokolice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky dýňových semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • sůl, pepř

Postup

  1. Čerstvou zeleninu omyjte a očistěte. Sterilované luštěniny propláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Bulgur propláchněte, uvařte dle návodu a odstavte.
  3. Brokolici rozdělte na růžičky a vařte v osolené vodě na skus.
  4. Nakládaná rajčata nakrájejte na menší kousky a promíchejte je s bulgurem.
  5. Připravte si sklenici a postupně do ní vrstvěte jednotlivé ingredience. Začněte bulgurem, poté přidejte fazole, šalotku, brokolici, ředkvičky, mrkev a rajčata. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Povrch rajčat posypte semínky.
  6. Sklenici uzavřete a uchovejte v lednici. Salát je pak ihned připraven ke konzumaci.

Náš tip:  Místo bulguru vyzkoušejte celozrnný kuskus.

 

Autor: MultiSport