V každém období roku je dobré při vaření využívat sezónní potraviny. Tyto potraviny jsou pro nás přirozenější a nezatíží tolik peněženku. V zimě tolik sezónního ovoce a zeleniny není k dispozici, ale stále je z čeho vybírat. Především je vhodné se zaměřit na uskladněné potraviny a z nich připravovat různé zdraví prospěšné pokrmy. Do jídelníčku více zařazujte fermentované a také zavařené potraviny.
Zazářit můžeme hlavně při netradičním využití surovin v kuchyni. Příkladem je recept naší Kristýnky. S ní vytvoříte i z běžně dostupných potravin kouzlo, které ocení celá rodina.
MRKVOVÁ BÁBOVKA S JABLKY
Bábovka je u nás oblíbená forma dezertu. Lahodné jsou ty bábovky, které zůstávají vláčné i několik dní po upečení. Tento dezert je voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům bábovka neobsahuje téměř žádné sladidlo.
Porce: 16 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány
Ingredience (forma na bábovku)
- 300 g celozrnné mouky
- 250 g mrkve
- 2 středně velká jablka
- 3 lžíce medu
- 100 g vlašských ořechů
- 150 ml řepkového oleje
- 150 g bílého jogurtu
- 3 vejce
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička sušené vanilky
- zázvor
- muškátový oříšek
- špetka soli
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou.
- Mrkev, jablka a menší kousek zázvoru oloupejte, očistěte. Vše nastrouhejte na hrubém struhadle. Ořechy nasekejte nahrubo.
- V hlubší míse smíchejte mouku, skořici, vanilku, muškátový oříšek a prášek do pečiva.
- V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem, medem, jogurtem a špetkou soli. Směs postupně smíchejte s mrkví, jablky, ořechy a zázvorem.
- Suchou směs postupně přidávejte do tekuté a vše důkladně promíchejte.
- Vypracujte vláčné těsto, které vlijte do připravené formy a pečte zhruba 50 minut. Bábovku před vyndáním překontrolujte špejlí.
- Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip: Do těsta můžete před upečením přidat rozinky namočené v rumu.