Recepty

Mrkev v kuchyni není nuda

V každém období roku je dobré při vaření využívat sezónní potraviny. Tyto potraviny jsou pro nás přirozenější a nezatíží tolik peněženku. V zimě tolik sezónního ovoce a zeleniny není k dispozici, ale stále je z čeho vybírat. Především je vhodné se zaměřit na uskladněné potraviny a z nich připravovat různé zdraví prospěšné pokrmy. Do jídelníčku více zařazujte fermentované a také zavařené potraviny.

Zazářit můžeme hlavně při netradičním využití surovin v kuchyni. Příkladem je recept naší Kristýnky. S ní vytvoříte i z běžně dostupných potravin kouzlo, které ocení celá rodina.

 

MRKVOVÁ BÁBOVKA S JABLKY

Bábovka je u nás oblíbená forma dezertu. Lahodné jsou ty bábovky, které zůstávají vláčné i několik dní po upečení. Tento dezert je voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům bábovka neobsahuje téměř žádné sladidlo.

Porce: 16 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány

Ingredience (forma na bábovku)

  • 300 g celozrnné mouky
  • 250 g mrkve
  • 2 středně velká jablka
  • 3 lžíce medu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 150 ml řepkového oleje
  • 150 g bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička sušené vanilky
  • zázvor
  • muškátový oříšek
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou.
  2. Mrkev, jablka a menší kousek zázvoru oloupejte, očistěte. Vše nastrouhejte na hrubém struhadle. Ořechy nasekejte nahrubo.
  3. V hlubší míse smíchejte mouku, skořici, vanilku, muškátový oříšek a prášek do pečiva.
  4. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem, medem, jogurtem a špetkou soli. Směs postupně smíchejte s mrkví, jablky, ořechy a zázvorem.
  5. Suchou směs postupně přidávejte do tekuté a vše důkladně promíchejte.
  6. Vypracujte vláčné těsto, které vlijte do připravené formy a pečte zhruba 50 minut. Bábovku před vyndáním překontrolujte špejlí.
  7. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip:  Do těsta můžete před upečením přidat rozinky namočené v rumu.