Hledáte recept na výborné oběd? Vyzkoušejte naše pečené masové koule s parmezánem. V kombinaci s rajčatovou omáčkou a celozrnnými těstovinami vám budou chutnat. Omáčka s nádechem Itálie je provoněna olivami a čerstvou bazalkou.
Porce: 6
Doba přípravy: 50 minut
Doba pečení: 25 minut
Ingredience
Masové kuličky
- 400 g mletého hovězího masa
- 100 g parmezánu
- 3 šalotky
- 1 vejce
- 2 lžíce špaldové mouky
- hrst čerstvé bazalky
- 1 lžíce řepkového oleje
- sůl, pepř
Špagety s rajčatovou omáčkou
- 400 g celozrnných špaget
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 60 g černých oliv
- 2 plechovky krájených rajčat
- 140 g rajčatového protlaku
- 200 ml vody
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce olivového oleje
- hrst bazalky
- sůl, pepř
Postup
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Šalotku nakrájejte na drobné kousky. Parmezán nastrouhejte najemno. Bazalku nasekejte nadrobno.
- Ve větší míse smíchejte maso, parmezán, šalotku, vejce, mouku, bazalku, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
- Ze směsi tvořte větší kuličky, dejte je na plech a potřete olejem.
- Poté je pečte cca 25 minut dozlatova.
- Mezitím si připravte špagety s rajčatovou omáčkou.
- Šalotku s česnekem nakrájejte na menší kousky, bazalku nasekejte nadrobno, olivy nakrájejte na kolečka.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej. Osmahněte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Poté přidejte olivy, sekaná rajčata, rajčatový protlak, vodu, cukr, bazalku, sůl, pepř. Vše promíchejte a vařte cca 15 minut.
- Špagety uvařte podle návodu.
- Špagety promíchejte s omáčkou, přidejte masové kuličky a podávejte.
Náš tip:
Masové kuličky můžete podávat i s čerstvým pečivem či pečeným bramborem.