Recepty

Masové kuličky s parmezánem

Hledáte recept na výborné oběd? Vyzkoušejte naše pečené masové koule s parmezánem. V kombinaci s rajčatovou omáčkou a celozrnnými těstovinami vám budou chutnat. Omáčka s nádechem Itálie je provoněna olivami a čerstvou bazalkou.

Porce: 6
Doba přípravy: 50 minut
Doba pečení: 25 minut

Ingredience
Masové kuličky

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 100 g parmezánu
  • 3 šalotky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce špaldové mouky
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř

Špagety s rajčatovou omáčkou

  • 400 g celozrnných špaget
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g černých oliv
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • hrst bazalky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Šalotku nakrájejte na drobné kousky. Parmezán nastrouhejte najemno. Bazalku nasekejte nadrobno.
  3. Ve větší míse smíchejte maso, parmezán, šalotku, vejce, mouku, bazalku, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
  4. Ze směsi tvořte větší kuličky, dejte je na plech a potřete olejem.
  5. Poté je pečte cca 25 minut dozlatova.
  6. Mezitím si připravte špagety s rajčatovou omáčkou.
  7. Šalotku s česnekem nakrájejte na menší kousky, bazalku nasekejte nadrobno, olivy nakrájejte na kolečka.
  8. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Osmahněte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  9. Poté přidejte olivy, sekaná rajčata, rajčatový protlak, vodu, cukr, bazalku, sůl, pepř. Vše promíchejte a vařte cca 15 minut.
  10. Špagety uvařte podle návodu.
  11. Špagety promíchejte s omáčkou, přidejte masové kuličky a podávejte.

Náš tip:
Masové kuličky můžete podávat i s čerstvým pečivem či pečeným bramborem.