Těstoviny nejsou populární surovinou pouze v Itálii, své místo nachází i na našem talíři. Běžné těstoviny vyráběné z pšeničné mouky nejsou však nutričně výhodné. Zapomeňte tedy na velkou porci špaget s těžkou smetanou omáčkou a uzeninou.
U každého pokrmu dbejte na to, abyste vytvořili plnohodnotný pokrm s vyváženým obsahem všech makroživin. Těstoviny, zdroj sacharidů, doplňte bílkovinou (netučné maso, tofu, tempeh, losos) a sezónní zeleninou. Ideálně je podávejte ve formě salátu. Díky zelenině bude porce jídla větší a navodí vyšší pocit sytosti. Snažte se je vařit Al dente (na skus), rozvařené mají vyšší glykemický index.
Vybírejte vždy těstoviny celozrnné, které mají více živin a vlákniny, nebo vyzkoušejte luštěninové (z červené čočky, zeleného hrachu či cizrny). Jsou přirozeně bezlepkové, obsahují vyšší podíl bílkovin a jsou velmi rychle hotové. Pro Vaši inspiraci naše Kristýnka připravila výborný špagetový salát, dobrou chuť.
ŠPAGETOVÝ SALÁT S BAZALKOVÝM PESTEM
Porce:4
Doba přípravy: 40 minut
Ingredience
- 200 g celozrnných špaget
- 600 g kuřecích prsou
- 1 stroužek česneku
- větší hrst bazalky
- 30 g kešu ořechů
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce řepkového oleje
- 200 g cherry rajčat
- 1 avokádo
- 100 g baby špenátu
- 1 menší červená cibule
- parmezán (na ozdobu)
- sůl, pepř
Postup
- Kuřecí prsa omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kousky. Osolte a opepřete je
- V hlubší pánvi rozehřejte řepkový olej a kuřecí kousky na něm opečte
- Špagety uvařte podle návodu
- Mezitím si připravte pesto. Do menší nádoby vložte česnek, bazalku, kešu ořechy, olivový olej, sůl, pepř a vše tyčovým mixérem rozmixujte
- Cherry rajčata, avokádo a červenou cibuli nakrájejte na drobné kousky
- Ještě do teplých špaget přidejte pesto, směs rajčat, omytý baby špenát, kuřecí maso, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte
- Na talíři pak pokrm ozdobte parmezánem a podávejte
Náš tip: Do pesta místo bazalky vyzkoušejte přimíchat sušená rajčata. Vznikne originální rajčatové pesto.