Recepty

Do nového roku s novou inspirací v kuchyni

Nový rok 2020 už odstartoval a spousta z nás si pro tuto příležitost dala předsevzetí – získat lepší práci, více se věnovat rodině a přátelům, přestat kouřit nebo jedno z nejčastějších předsevzetí – zhubnout nějaké to přebytečné kilo.

K cestě za vysněnou postavou patří také správně nastavený stravovací režim. Pokud nevíte, kde začít, nebo je pro vás nabídka v obchodech matoucí, máme pro vás tip. Naše kolegyně Kristýna Rybovičová vytvořila kuchařku, která vás bude inspirovat, ať už se chystáte vařit pro jakoukoli příležitost. Své si zde najde vytížený manager, maminka od rodiny, nebo student či senior. Neodolali jsme a šli se zeptat přímo autorky.

Kristýnko, co všechno v knize najdeme?

Celá kniha je rozdělena do 3 kategorií tak, aby si každý mohl doplnit vyvážený jídelníček na celý měsíc, poskládal si ho podle chuti a bez dlouhého hledání receptů. Jídla, která zde najdete, jsou u nás oblíbená, vyzkoušená a časově nenáročná. Můžete se tak inspirovat chutnými jídly, která připravíte doma, vezmete s sebou jak do práce, do školy, tak i na výlety. Budete tak mít svůj jídelníček neustále pod dohledem. Časová nenáročnost byla u tvorby kuchařky klíčová. V dnešní hektické době je potřeba jíst kvalitní vyvážené pokrmy a zároveň nestrávit celý den v kuchyni.

Máš pro nás tip na začátek roku?

Nejlepší je vybírat domácí suroviny a zaměřit se na sezónnost. Takto si vezmete z potravin co možná nejvíce vitamínů a minerálů a nezatížíte tolik peněženku. V zimním období se zaměřte na uskladněnou zeleninu, pečenou, kvašenou či zavařenou. Pokud není sezóna určitého ovoce či zeleniny, nebojte se zvolit i mraženou verzi. Ráno vás probudí a nastartují váš den sladké vafle či ovocné kaše. Na večeři zařaďte i různé druhy vývarů a krémových polévek, které vás v zimě příjemně zahřejí. Příkladem je hustá cibulová polévka, která je výborná a v chladným měsících zahřeje:-)

HUSTÁ CIBULOVÁ POLÉVKA

Po procházce, lyžování či náročném dni v práci všechny potěší něco horkého a vydatného. Ochutnejte tuto hustou cibulovou polévku, která je plná vitamínů a minerálů. Aby byla polévka ještě více sytá, je zahuštěna bramborovo petrželovým pyré.

Porce: 8
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.

Ingredience

  • 6 větších červených cibulí
  • 6 větších žlutých cibulí
  • 3 větší brambory
  • 4 středně velké mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 menší celer
  • 2 stroužky česneku
  • 2,5 litru vody
  • 3 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
  • bobkový list
  • nové koření
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nejdříve si připravte zeleninový vývar. Oloupejte jednu žlutou cibuli, očistěte mrkev, brambory, petržel, celer. Vše dejte do hrnce, přidejte nové koření, bobkový list, zalijte vodou a vařte cca 40 minut. Po uvaření z vývaru vyjměte zeleninu a koření.
  2. Mezitím na plátky nakrájejte zbylou cibuli. V hlubším hrnci rozpusťte přepuštěné máslo. Cibuli na mírném ohni opékejte cca 35 minut.
  3. Jakmile cibule zhnědne, zalijte ji vývarem, přidejte prolisované stroužky česneku, rozmarýn a tymián.
  4. Do vyšší nádoby vložte brambory a petržel. Tyčovým mixérem vše zmixujte do hladka. Pyré poté přidejte do polévky a vařte dalších 10 minut.
  5. Jakmile polévka zhoustne, chuť dolaďte solí a pepřem, podávejte.

Náš tip: K polévce vyzkoušejte zapečený kváskový chléb se sýrem Brie, či ještě horkou polévku posypte strouhaným parmezánem.

 

Pokud vás recept zaujal a rádi byste vyzkoušeli i jiné variace, obraťte se přímo na Kristýnu osobně na e-mail kristyna.rybovicova@gmail.com.

Přejeme vám úspěšný start do nového roku plného dobrot!