Recepty

Čočkový salát s citrusy

S nástupem zimních měsíců nás čeká sychravé počasí, méně slunce a také únava. Abychom se cítili lépe i v tomto období, musíme více dbát na svůj jídelníček. Dopřejte si tento čočkový salát, který je lehký,  dodá tělu potřebnou energii i vitamíny (především C, B, vápník a hořčík). Citrusy navíc zvyšují odolnost vůči virům, bakteriím, mají také detoxikační účinky. Čočka vás nejen zasytí, ale je bohatým zdrojem železa a kyseliny listové.

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 250 g salát polníček
  • 200 g čočky Beluga
  • 2 větší mrkve
  • 1 střední červená řepa
  • 1 menší červená cibule
  • 200 g kozího sýra
  • 1 pomeranč
  • vlašské ořechy
  • granátové jablko
  • sůl, pepř

Na zálivku

  • olivový olej
  • lžíce medu
  • šťáva z citronu a grepu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Čočku propláchněte pod tekoucí vodou a vařte v osolené vodě do změknutí. Nechte vychladnout.
  2. Mezitím si připravte zeleninu a zálivku. Operte salát, nakrájejte na tenké plátky cibuli, omytou, oloupanou mrkev a červenou řepu. V menší misce smíchejte olivový olej, med, šťávu z čerstvého citronu a grepu. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Na talíř nejprve nandejte salát, poté kousky připravené zeleniny a na ni vychladlou čočku. Poté přidejte na kousky nakrájený kozí sýr, posypte vlašskými ořechy, jádry granátového jablka, zalijte zálivkou a podávejte.

Náš tip:

  • Místo čočky Beluga můžete vyzkoušet i červenou čočku. Ta je velmi rychle uvařená a navíc dobře stravitelná.

Dobrou chuť ????
Kristýna Rybovičová