Recepty

Česnekový krém

Zimní mrazivé období je ideální pro přípravu sytých krémových polévek. Můžete si je připravit jak k obědu, tak také jako lehkou večeři. Příjemně vás zasytí, prohřejí a dodají energii. Vyzkoušejte náš recept na česnekový krém. Ten je provoněn rozmarýnem a muškátovým oříškem. Zahuštěn je pak bramborem, petrželí a jistě potěší celou rodinu.

Česnek je potravinou, kterou si můžeme dopřávat po celý rok. Je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, pozitivně působí na lidský organismus. V kuchyni má všestranné využité. Do jídelníčku bychom jej tedy měli pravidelně zařazovat, častěji pak v zimě a při nachlazení.

Porce: 6
Doba přípravy: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 5 stroužků česneku
  • 3 brambory
  • 1 větší petržel
  • 1 žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 100 ml smetany (12 %)
  • 1 snítek rozmarýnu
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Postup

  1. Oloupejte cibuli, česnek, brambory, petržel a nakrájejte na kostky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte přepuštěné máslo.
  3. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  4. Poté přidejte brambory, petržel, rozmarýn a vše společně chvíli opékejte.
  5. Podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 30 minut, dokud není zelenina měkká.
  6. Z polévky vyjměte rozmarýn a tyčovým mixérem vše umixujte do hladké konzistence.
  7. Poté přidejte smetanu, špetku muškátového oříšku a vše chvíli povařte.
  8. Polévku dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Náš tip: Polévku ozdobte kousky opečených brambor.