Zimní mrazivé období je ideální pro přípravu sytých krémových polévek. Můžete si je připravit jak k obědu, tak také jako lehkou večeři. Příjemně vás zasytí, prohřejí a dodají energii. Vyzkoušejte náš recept na česnekový krém. Ten je provoněn rozmarýnem a muškátovým oříškem. Zahuštěn je pak bramborem, petrželí a jistě potěší celou rodinu.
Česnek je potravinou, kterou si můžeme dopřávat po celý rok. Je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, pozitivně působí na lidský organismus. V kuchyni má všestranné využité. Do jídelníčku bychom jej tedy měli pravidelně zařazovat, častěji pak v zimě a při nachlazení.
Porce: 6
Doba přípravy: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 5 stroužků česneku
- 3 brambory
- 1 větší petržel
- 1 žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 100 ml smetany (12 %)
- 1 snítek rozmarýnu
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup
- Oloupejte cibuli, česnek, brambory, petržel a nakrájejte na kostky.
- Ve větším hrnci rozehřejte přepuštěné máslo.
- Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Poté přidejte brambory, petržel, rozmarýn a vše společně chvíli opékejte.
- Podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 30 minut, dokud není zelenina měkká.
- Z polévky vyjměte rozmarýn a tyčovým mixérem vše umixujte do hladké konzistence.
- Poté přidejte smetanu, špetku muškátového oříšku a vše chvíli povařte.
- Polévku dochuťte solí, pepřem a podávejte.
Náš tip: Polévku ozdobte kousky opečených brambor.